Hvorfor vælge bambus?

Her er 6 grunde til, at du skal vælge bambus

JUST BAMBOO - hvorfor vealge bambus?

1. Bambus er den hurtigst voksende plante på jorden

De fleste arter af bambus vokser mellem 5-20 centimeter om dagen, mens nogle specielle arter af bambus i de rigtige omgivelser kan vokse helt op til 91 cm om dagen. Denne egenskab gør bambus et hurtigt fornybart materiale, der kan høstes meget af, på kort tid.

Der kan produceres op til 10 gange mere bambus end bomuld pr. kvadratmeter grundet dens hurtige vækst.

Et bambusskud tager cirka 1 år at vokse sig til fuld størrelse. Hvor visse andre træsorter til sammenligning kan tage op til 30 år om det samme.

Endeløs mængde af bambus tømmer (Just Bamboo)

2. Bambus sørger for en endeløs mængde af tømmer

Bambus er en bæredygtig og fornybar ressource, eftersom bambussens rødder automatisk regenererer og spreder sig selv. Grundet denne egenskab, vil en bambusskov sprede sig hurtigere og mere effektivt, end en normal skov. 


I træindustrien bliver træer fældet og genplantet, hvor man i bambusplantager kun fælder de modne stammer, mens de yngre forbliver urørte, så de kan vokse.

Man kan fælde omkring 20% af bambusplantagerne hvert år, uden at skade planten eller dens produktivitet. Hele rodsystemet under jorden forbliver intakt, og kan regenerere sig selv. Rent faktisk kan selektiv høstning være med til at holde bambusskoven sund og produktiv, og er derfor en nødvendighed.

Afhængigt af arten kan nogle bambusser i fuldt udviklede bambusskove blive høstet i en alder af 2-5 år. Til sammenligning skal egetræer være 40 år.

JUST BAMBOO - hvorfor vealge bambus?

3. Bambus er meget effektiv til at optage CO2

Bambus optager store mængder af drivhusgasser, og på grund af dens hurtige udbredelse, er den yderst effektiv til at binde CO2.

Som eksempel kan en tropisk gigant bambus binde 2 tons carbondioxid på 7 år. Til sammenligning kan en typisk hård-træsort binde 1 ton carbondioxid på 40 år. Sammenlignet med fyrretræ, kan bambus binde fem gange mere carbondioxid.
Der er altså tale om en markant forskel i evnen til at optage CO2.

Endnu et eksempel på bambus' imponerende egenskab i at binde CO2:

Hvis man på tværs af jordkloden planter 10 millioner hektar, estimerer man, at bambusplanterne og bambusprodukterne kan redde mere end 7 gigatons carbondioxid på 30 år. Til sammenligning er det mere end hvad 300 millioner elbiler kan nå at redde i det samme tidsrum.

JUST BAMBOO - hvorfor vealge bambus?

4. Bambusskove skaber bedre vilkår for dyreliv

Udover sine eminente egenskaber i at optage CO2, er bambus med til at skabe gode vilkår for mange af vores truede dyrearter.

Bambus spiller en stor rolle i det biodiverse økosystem. Mange dyrearter som gigant pandanen (Kina), bjerggorillaen (Uganda og Rwanda), Sumatratigeren (Indonesien), bambuslemuren (Madagascar) og mange flere er afhængige af bambusskovene som mad og ly. Udover disse dyr, er der flere insekter og fuglearter som også afhænger af bambus.

Temperaturen og de mørke omgivelser, som en moden bambusskov giver, gør det muligt for forskellige dyrearter at etablere sig, hvor det samtidig giver bedre muligheder for visse plantearter at gro.

Mange dyr har mistet deres naturlige habitater efter afskovningen af mange områder. Bambusskovene gør det muligt hurtigt at skabe holdbare omstændigheder for mange af disse dyr. Bambus er tilmed fleksibelt, eftersom det kan blive plantet i næsten alle slags landbrug uden at ødelægge jorden.

JUST BAMBOO - hvorfor vealge bambus?

5. Bambus kan erstatte de fleste materialer i mange sammenhænge

I dag er tusinder af træprodukter blevet udskiftet af bambus. Et udvalg af disse produkter har vi blandt andet her på Just Bamboo.

Dette er der en god grund til; udover at være betydeligt mere bæredygtigt, er bambusfibre meget stærkere end træfibre.
Blandt andet bliver hus fundamenter af bambus mere og mere brugt. Bambus er altså et godt alternativ til traditionel tømmer.


Bambus kan også være et godt alternativ til de 30 millioner hektar afskovning som vi ser hvert år. Bambus kan altså være med til at redde tropiske skove.

Dét at man med bambus kan producere stærke, smukke og holdbare produkter kombineret med, at være er et af alternativerne til afskovningen af amazonas, gør bambus til en essentiel alternativ ressource.

JUST BAMBOO - hvorfor vealge bambus?

6. Bambus formindsker fattigdom og skaber bedre vilkår for lokalsamfund

Bambus spiller en stor rolle i vilkårene for små lokalsamfund i de fattigere steder i verden. Ved at udvikle en stabil bambusindustri, er man med til at sikre bedre økonomiske vilkår for mænd og kvinder i mindre lokalsamfund og hjælper derfor med at bekæmpe problemet med høj arbejdsløshed på global plan.


I mindre udviklede lande fører høj arbejdsløshed til konflikter og social ulighed. Bambusindustrien skaber arbejdspladser og hjælper altså med at skabe et mere stabilt økonomisk og socialt miljø i de mere udsatte steder i verden. Gennem mindre virksomheder og sociale vedtagelser, kan bambus generere nye kilder med indkomst og forbedre livskvaliteten i de små samfund.

Bambus kan laves til produkter som kan sælges på det lokale marked, og kan derfor skabe handel i områder, hvor det normalt er vanskeligt at skaffe salgbare varer. 

Bambus er nemt at gro, og kan som nævnt før både bruges til at lave produkter, men kan samtidig anvendes af landmænd til foder til dyr på landbruget. 
Alt i alt skaber bambus et mindre økonomisk pres i det tropiske og de subtropiske områder i verden!

JUST BAMBOO - hvorfor vealge bambus?

FN's 17 verdensmål

Man kan naturligvis ikke sige, at bambus alene kan løse alle globale problemer. Det er dog helt sikkert at denne fantastiske plante kan løse mange problemer med sin mange fordele og egenskaber, da bambus spiller en rolle i mindst 7 af FN's verdensmål. 

Disse mål er blandt andet: 

1. Responsible consumption and production
2. Life on land
3. Climate action
4. Reduced inequalities
5. No poverty
6. Sustainable cities and communities
7. Decent work and economic growth